• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/yeni.nesil.ekis
ERSAĞ ÜYELİK
iŞ FIRSATI
SEVMEK KORUMAKTIR
BELGELERİMİZ
NEDEN ERSAĞ




ERSAG iŞ FIRSATI
DOĞAL ve BİTKİSEL TEMİZLİK


KİMYASALLARIN ZARARLARI
GIDA TAKVİYESİ
ERSAĞ TÜRKÜSÜ

ÇÖREK OTU

ÇÖREK OTUNU TANIYALIM
ÇÖREK OTU NEDİR?



Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde ve dünyanın birçok ülkesinde yetişen ince yapraklı, yaklaşık 40 cm boylarında otsu tarla bitkisidir.

Çörekotu diye kullandığımız küçük siyah tanecikler; bu bitkinin dallarında yetişen kapsül içindeki tohumudur.

Birçok vitamin ve vücuda faydalı molekül ihtiva etmektedir. Bunların içinde thymoquinon ve nigellon bağışıklık sistemi üzerinde etkili olduğu bilinmekte ve bağışıklık sistemini güçlendiren bazı ilaçlarda hammadde olarak kullanılmaktadır.

Çörek otu bağışıklık sistemine büyük faydalar sağlamaktadır. 

Mikrop, virüs ve vücuda zararlı mantarlara karşı vücudun en büyük savunma sisteminin oluşmasında ana rolü üstlenmektedir.

Solunum borusunun genişletilmesine bağlı olarak daha iyi bir akciğer kapasitesine ulaşmanıza da imkan tanımaktadır.

Damar hastalıklarının da en büyük düşmanı konumundadır.

Bunlara ilave olarak hormon salgısını düzenleyerek, psikolojik durumunuzda iyileşmeye de önemli faydalar sağlamaktadır. Sindirim sisteminde de iyi reaksiyonlar yaratan çörek otu, hazmı kolaylaştırmada eşi benzeri olmayan bir performans sergilemektedir. ( İbrahim Saraçoğlu) 

🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔶🔷🔶🔷


  


ÇÖREK OTUNUN SAĞLIĞA FAYDALI OLDUĞUNU GÖSTEREN BİLİMSEL MAKALELER

*Astım:
2010 yılında yapılan bir dizi labaratuvar çalışması sonucunda çörek otunun astım hastalığına yönelik olumlu etkilerinin olduğu kanıtlandı ve bu araştırma sonucu Phytomedicine dergisinde yayınlandı. Bilim adamları tarafından yapılan diğer araştırmalar çörek otu yağının ihtiva ettiği antiinflamatuar özelliğin solunum yolu adalelerini genişlettiği tespit edilmiştir, diğer bir ifade ile astım tedavisine yardımcı olmaktadır.

*Yüksek Tansiyon:
Fundamentals of Clinical Pharmacology (Klinik Farmakolojisi’nin Temelleri) adlı dergide yayınlanan labaratuvar araştırmaları sonucu göstermektedir ki, çörek otu yüksek tansiyonu düşürme noktasında önemli bir fonksiyon üstlenmektedir. Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar 0.6 mg miktarda çörek otu alarak tansiyonlarının düşmesini sağlayabilir bu aynı zamanda idrarın sökülmesine yardımcı olur.

*Radyasyon Hasarı: 
Çörek otunun içerdiği thymoquinone bileşeninin radyasyon yüzünden hasar gören beyin dokularını koruduğu kısa bir süre önce yapılan bilimsel deneylerle ortaya konulmuştur. Araştırmacılar elde ettikleri sonuçlara dayanarak radyasyona bağlı nitrozatif strese karşı çörek otu ‘‘açık bir koruma sağlamaktadır’’ açıklamasını yapmışlardır.

*Sedef Hastalığı:
Topikal olarak uygulanması durumunda, çörek otunun, epidermal(üst cilt) kalınlığını arttırdığı ve cilt soyulmalarını engellediği bilimsel olarak kanıtlandı.

*Parkinson Hastalığı :
Neuroscience Letters’da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, thymoquinon özünün Parkinson hastalığında nöron hasarını azaltmaktadır.

*Karaciğer Hastalığı:
Halk tarafından çörek otunun karaciğeri bazı zehirlenme türlerinden koruduğu bilinmektedir. Bu konuyla alakalı olarak yapılan bilimsel araştırmalar bu bilginin doğru olduğunu ispatlamıştır.
Yapılan araştırmalar, çörek otunun karaciğer üzerine karbon tetraklorürün zehirli etkisini azalttığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte çörek otunun karaciğer kanserinden korunmak için etkili bir yöntem olduğu anlaşılmıştır.

*Kolon Kanseri:
2003 yılında Nutr Cancer dergisinde yayınlanan, Mısır Tanta Üniversitesi’nde yapılan araştırma sonuçlarına göre, fareler üzerinde uygulanan deneylerin sonucunda çörek otunun kolon kanserinin oluşmasını güçlü şekilde engellediği ortaya çıkarılmıştır.

*Meme Kanseri: 
Birleşik Devletler Mississipi Üniversitesi’nde yapılan deneyler sonucunda meme kanserine neden olan kanser hücreleri yavaşlatmada başarılı olduğu ortaya konmuştur.

*Şeker Hastalığı:
Tohoku J Exp Med Dergisinde yayınlanan labaratuvar çalışmaları sonucuna göre, Türkiye 100. Yıl Üniversitesi’nde, araştırmacılar tarafından fareler üzerinde yapılan deneyler sonucu çörek otu yağının kan şekerini düşürme noktasında önemli rol aldığı ortaya konulmuştur.
Aynı deney daha sonraki yıllarda Yeni Zelenda’da tavşanlar üzerinde yapılmış ve aynı sonuç alınmış, bununla birlikte damar sertliğinin ortadan kaldırılması noktasında da önemli faktör olabileceği ispatlanmıştır.

*Alerjik Hastalıklar: 
Almanya’da yapılan çalışmada alerjik astım ve egzema hastası olan 152 kişiye her gün 40-80 mg çörek otu yağı içeren kapsüller verilerek tedavi edilmişlerdir.

Alman bilim adamları aralarında alerjik burun iltihabı, astım ve egzama belirtileri gösteren yüzü aşkın alerjik hasta üzerinde uyguladıkları çörekotu tedavisi sonucunda çörek otu yağının anti-alerjik etki göstererek terapötik etkisinin olduğu sonucuna varmışlardır.

Hindistan’da yapılan bir araştırma ise çörek otundaki nigellon bileşiğinin anti-histaminik etki göstererek histamin salgılanmasını baskıladığı görülmüştür.

*Antioksidan Etkisi
Journal of Clinical Psychology in Medical Setting Dergisinde bilim adamlarının karbontetraklorid ile deneysel olarak toksisite oluşturulan farelerin çörekotu yağıyla beslendikleri takdirde bitki yağının anti oksidan etki göstererek denek hayvanlarınıntoksin etkilerden korunduğuna yer vermiştir.
Drug and Chemical Toxicology Dergisinde benzer bir araştırmaya; yani çörek otu yağında anti oksidan maddelerin bulunduğuna yer vermiştir.

*Bağışıklık Sistemi
Amerika’da bilim adamları yaptıkları araştırmalar sonucunda bitki tohumlarının bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici etkisi olduğu ortaya koymuşlardır. Denekler tarafından günde alınan 2 gr. çörekotu, deneklerde yardımcı T-lenfosit, baskılayıcı T-lenfosit ve doğal katil hücre sayısını artırıcı etki göstermiştir.

Başka bir araştırmada uzmanlar ise bitkinin bağışıklık sistemi hücreleri üzerinde uyarıcı etkisi olduğu sonucuna varmışlardır.

*Bakteriler
Mısırlı uzmanlar Gr (+) ve Gr (-) bakteriler üzerinde yaptıkları çalışmalarda bitkinin bazı bakteri türlerine karşı anti-bakteriyel etki gösterdiği bildirmişlerdir.

*Çörek otu yağı
Çörek otu ile yapılan araştırmalarda iki çeşit yağ ihtiva ettiği ortaya çıkmıştır. Bu yağlar iltihap önleyici özelliğe sahip %45 oranında anti enflamatuar yağı ve diğeri de %33 oranında bulunan uçmayan yağdır.
Çörek otunun uçucu yağı eklem hastalıklarının iltihabını yok etmede etkilidir. Yapılan araştırmalarda çörek otu özünün, prostat, meme, cilt kanserleri gibi bazı kanser çeşitlerinin gelişmesini yavaşlattığı gözlenmiştir.

*Çörek otunun kalp sağlığını koruyucu etkisi
Çörekotu içinde bulunan timokinon 'un kalp rahatsızlıklarına yol açan homosistein oranını düşürdüğü gözlenlenmiştir.
Vücutdaki homosistein düzeyi, besinlerle alınan folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin dışında genetik faktörlere ve hormonların etkisine bağlı olarak düzenlenir.
Homosistein seviyesi yüksek olan kişilere, folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin kullanımı öneriliyor.
Deneysel çalışmalar; çörekotu tohumları ve uçucu yağın homosistein üzerindeki azaltıcı etkisinin folik asitten daha fazla olduğunu göstermiştir.

ÇÖREK OTUNUN ZARARLARI
Çörek otunu kesinlikle bilinçsiz bir şekilde kullanmayın ve bir hastalığınız için kullanıyorsanız bunu tedavi olduğunuz doktorunuza mutlaka söyleyin.
Eğer sürekli çörek otu kullanıyorsanız belirli periyotlarda tahlil (üre, kreatinin, AST, ALT) yaptırmayı ihmal etmeyin.

*Aşırı şekilde çörek otu tüketimi bağırsaklardaki faydalı bakterileri öldürdüğü için kabızlık veya ishale neden olabilir.

*
Eğer tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü ilaçlar kullanıyorsanız ve ek olarak çörek otu tüketmeye başlarsanız ilaçların etkisini arttırmış olursunuz.

*
Çörek otu kullanıldığı zamanlar başka hastalıklardan tedavi görüyorsanız bu durum tedaviyi olumsuz yönde etkilemez, ama bazı durumlarda (ışın tedavisi) çörek otu tüketimine son verilmelidir.

*Çörek otunu kan şekerini düşürme özelliği olduğundan dolayı, kan şekeri sorunu olanlar çörek otunu kullanmadan önce önlemlerini almalıdırlar.

*Yüksek dozda çörek otu almamaya çalışın. Aksi durumda karaciğer ve böbreklerinize zarar verebilirsiniz. Ağızdan içerek alınması gereken çörek otu yapının kokusu hoş, parlak ve sarı renkli, akıcı ve sade olmasına dikkat edilmesi gerekir aksi durumda içilmezler.
Bununla birlikte çörek otu tohumları alınırken büyük olmaları önemlidir.


ÖNERİLER
Çörek otu yılın her mevsiminde tüketilmesi mümkün, zengin besin içeriği ve onlarca hastalığa hem şifa hem de koruyucu özelliğinin olması çörek otunu önemli kılıyor. Günümüzün en büyük problemlerinden birisi olan hava kirliliğine karşı çörek otunun çözüm olabileceğini söylemek yanlış olmaz.
Özellikle Meşhed Üniversitesi’nin araştırma sonuçlarının çörek otunun kimyasal saldırıya kalan insanlarda bile tedavi edici özelliğinin bilimsel olarak ortaya konmuş olması bile çörek otunun ne kadar güçlü bir bitki olduğunu anlamamıza yeter.

Doğru ve sürekli tüketildiğinde birçok hastalıktan bizi koruyacağı kesin.

( Uzm. Dr. Ali Aydın)





ERSAĞ VİDEOLARI

VİDEO



VİDEO 1





VİDEO 2


NİSAN / HEDİYELERİ
BANYO WC
(BAHAR)



ALOE VERA
ŞAMPUAN



FOLİK ASİT
GIDA TAKVİYESİ



ODA SİPREYİ
(ÖZEL)



SIVI EL
SABUNU


************
ÜRÜNLERİMİZ